Mongetes seques


Mongetes seques, el reportatge


La botifarra amb mongetes és un plat clàssic i tradicional de la cuina catalana, molt senzill però també molt característic d'aquesta cuina. Aquest plat es pot considerar un símbol de la gastronomia i cultura catalana. L'associació de mongetes i botifarra existeix també a la cuina occitana, germana de la catalana, en un dels seus plats més populars: el caçolet.

Les mongetes seques varen ser introduïdes a la cuina catalana a partir del segle xvi. D'altra banda, la botifarra es deia llonganissa o llangonissa -i encara es continua dient així en algunes comarques. A l'època de la Renaixença catalana, a la segona meitat del segle xix, és quan aquest plat es va fer molt popular. Cap al 1830 també apareix la recepta al Nou manual per cuinar amb tota perfecció i l'any 1835 apareix al llibre anònim La cuynera catalana, tot i que encara utilitzen el mot llonganissa per referir-se a la botifarra.

El 1933 apareix la recepta de botifarra amb mongetes, així com d'altres on aquestes estan cuites en forma d'escudella, amb el seu sofregit i la seva picada, a El llibre de la cuina catalana de Ferran Agulló.

A continuació es mostra el reportatge que he fet de tot el procés de producció realitzat per la bona amiga Carme. Per acabar fent un àpat de seques amb botifarra amb una colla d'amics.

Preparar el planter


El primer pas és preparar el planter. Farem servir un semiller per sembrar i els següents ingredients:

Terra especial per plantes exigents. Especial per la seva retenció d'humitat i la seva densitat.

Substrat llest per utilitzar de sembra de plantes joves. Disposa de la fertilització necessària per proveir a les plantes de tots els nutrients necessaris.

Mongetes seques de qualitat

Aigua

El procés és el següent:

  1. Omplir la meitat de cada obertura de terra

2- Afegir el fertilitzant

3- Posar sis o set mongetes a cada obertura

4- Regar

5- Cobrir de terra cada obertura

6- Regar cada dia i conservar-ho a l'interior

7- Quan surten les plantes les posem a l'exterior i en 6 dies ja estaran punt per plantar a l'hort.

Preparar el terreny, plantar i regar



  1. Per tal de preparar la terra, passem el Multicultor, incorporem la malla anti-herbes, fem un forat cada 20 centímetres del teixit.

2- Posem fertilitzant ecològic a cada forat i amb l'ajut d'un punxó ampliem el diàmetre del forat per tal que hi càpiga el planter.

3- Plantem

4- Reguem fins que el forat quedi ben cobert d'aigua

Preparar el rec



Incorporem les manegues per regar mitjançant el gota a gota

El rec és setmanal.

Posar xarxes d'arrelament


Perquè les mongetes vagin enfilant-se posem les xarxes. És important que les xarxes quedin ben tensades

Desenvolupament de les mongetes del ganxet


En el període del voltant d'un mes la planta va creixent i van sorgint les mongetes

Recollir


Tenim dues opcions a l'hora de fer la recollida.

1a. opció. Esperar que les mongetes que inicialment són verdes agafin un color groguenc

2a. opció. Esperar que la mongeta s'assequi amb la pròpia planta. En aquest cas abans de cuinar-les caldrà posar-les en remull durant 8 hores.

Recepta


Mongetes tendres


Posar les seques a l’olla cobertes (2 dits) d’aigua freda d’ampolla

Coure amb poc foc afegint aigua fins que estiguin toves (mínim 15 minuts)

Afegir un polsim de sal

Coure durant 10 o 15 minuts


Mongetes seques


Posar les seques a l’olla cobertes (2 dit) d’aigua freda d’ampolla

Coure amb poc foc afegint aigua fins que estiguin toves (mínim 1 hora)

Anar afegint aigua per tal de que sempre estiguin cobertes

Afegir un polsim de sal

Coure durant 15 o 20 minuts



L'àpat

Share by: