JOAN CARLES ROCA GIRABAU
Mongetes seques, el reportatge
La botifarra amb mongetes és un plat clàssic i tradicional de la cuina catalana, molt senzill però també molt característic d'aquesta cuina. Aquest plat es pot considerar un símbol de la gastronomia i cultura catalana. L'associació de mongetes i botifarra existeix també a la cuina occitana, germana de la catalana, en un dels seus plats més populars: el caçolet.
Les mongetes seques varen ser introduïdes a la cuina catalana a partir del segle xvi. D'altra banda, la botifarra es deia llonganissa o llangonissa -i encara es continua dient així en algunes comarques. A l'època de la Renaixença catalana, a la segona meitat del segle xix, és quan aquest plat es va fer molt popular. Cap al 1830 també apareix la recepta al Nou manual per cuinar amb tota perfecció i l'any 1835 apareix al llibre anònim La cuynera catalana, tot i que encara utilitzen el mot llonganissa per referir-se a la botifarra.
El 1933 apareix la recepta de botifarra amb mongetes, així com d'altres on aquestes estan cuites en forma d'escudella, amb el seu sofregit i la seva picada, a El llibre de la cuina catalana de Ferran Agulló.
A continuació es mostra el reportatge que he fet de tot el procés de producció realitzat per la bona amiga Carme. Per acabar fent un àpat de seques amb botifarra amb una colla d'amics.
Preparar el planter
El primer pas és preparar el planter. Farem servir un semiller per sembrar i els següents ingredients:
Terra especial per plantes exigents. Especial per la seva retenció d'humitat i la seva densitat.
Substrat llest per utilitzar de sembra de plantes joves. Disposa de la fertilització necessària per proveir a les plantes de tots els nutrients necessaris.
Mongetes seques de qualitat
Aigua
El procés és el següent:
2- Afegir el fertilitzant
3- Posar sis o set mongetes a cada obertura
4- Regar
5- Cobrir de terra cada obertura
6- Regar cada dia i conservar-ho a l'interior
7- Quan surten les plantes les posem a l'exterior i en 6 dies ja estaran punt per plantar a l'hort.
Preparar el terreny, plantar i regar
2- Posem fertilitzant ecològic a cada forat i amb l'ajut d'un punxó ampliem el diàmetre del forat per tal que hi càpiga el planter.
3- Plantem
4- Reguem fins que el forat quedi ben cobert d'aigua
Preparar el rec
Incorporem les manegues per regar mitjançant el gota a gota
El rec és setmanal.
Posar xarxes d'arrelament
Perquè les mongetes vagin enfilant-se posem les xarxes. És important que les xarxes quedin ben tensades
Desenvolupament de les mongetes del ganxet
En el període del voltant d'un mes la planta va creixent i van sorgint les mongetes
Recollir
Tenim dues opcions a l'hora de fer la recollida.
1a. opció. Esperar que les mongetes que inicialment són verdes agafin un color groguenc
2a. opció. Esperar que la mongeta s'assequi amb la pròpia planta. En aquest cas abans de cuinar-les caldrà posar-les en remull durant 8 hores.
Recepta
Mongetes tendres
Posar les seques a l’olla cobertes (2 dits) d’aigua freda d’ampolla
Coure amb poc foc afegint aigua fins que estiguin toves (mínim 15 minuts)
Afegir un polsim de sal
Coure durant 10 o 15 minuts
Mongetes seques
Posar les seques a l’olla cobertes (2 dit) d’aigua freda d’ampolla
Coure amb poc foc afegint aigua fins que estiguin toves (mínim 1 hora)
Anar afegint aigua per tal de que sempre estiguin cobertes
Afegir un polsim de sal
Coure durant 15 o 20 minuts
L'àpat